Stridsvagn m/38 in detail

_DSC9976

These photos are from the Stridsvagn m/38 that is currently displayed at Arsenalen.

The Stridsvagn m/38 was developed by the Swedish (but very much German) firm of Landsverk as the L60 in 1934. It was an advanced construction for its time, with welded armour, torsion bar suspension and radio. It was adopted by the Hungarian army that aquired the license to build it themselves, as the Toldi.
The Swedish army ordered 16 tanks with the potent Bofors 3.7mm AT gun in 1938, and it became the first gun tank in the army. In 1938 ans 1939, it was top of the line, in 1940 it was obsolete. Upgraded versions were ordered as the m/39, m/40K and m/40L. When those slightly up armoured tanks were delivered in 1940-42 they were obsolete too.

Please be aware that there are some things to keep in mind if modelling this vehicle. While the vehicle was in service during the world war 2, it has some post war modifications on it, so it is not perfectly accurate for a world war 2 vehicle. Also, there are details on the turret, like the lifting hooks, that was probably added to the turret when it was used as a defensive installation. Turrets from older tanks were supposed to be placed on prepared locations as defensive fortifications in the event of war. Many were assigned to air bases and similar installations.

About Erik Gustavsson

One of the founding fathers of Plastic Warfare, and the creator and administrator of this website.
This entry was posted in Swedish Steel, Walkarounds and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Stridsvagn m/38 in detail

  1. Ola says:

    Hejsan Erik…..

    Tänkte själv ge mig på att bygga en Strv m/38 (Hobby boss), givetvis finns det ju en del småsaker som kspn i tornet som måste ändras, likaså luckan för kspn, lamporna fram har andra skydd en vad som finns i lådan, och lite andra småsaker som gör att det blir en Strv m/38.

    Men det som jag funderat på några varv är ju målningen av vagnen, vad jag vet så var Svenska stridsvagnar målade i halvblank pansargrå färg och då med brunt och svart som kamouflage då fram till 1942. Men vilka färger är det då som gäller från 1942, för skall man leta referenser på nätet så finns det inte något som är den andre likt gällande färgval, vilket var den egentliga färgschemat ifrån 1942 ?.

    Har du koll på det Erik och skulle givetvis vara intressant och få reda på mer fakta runt omkring om detta om du har koll ?. Väldigt tacksam för hint och förslag och givetvis för hjälpen :)

    Mvh Ola

    • Erik Gustavsson says:

      Hej Ola
      Är du med i SPHF så kommer en artikel av undertecknad i nästa nummer av Pansar om hur jag byggde en m/38 av Hobbyboss byggsats. Är du inte med får du ge dig till tåls tills dess att jag skrivit om den på engelska och publicerat den här. Du kan tjuvkika lite här dock: http://www.ipmsstockholm.se/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=1592

      Vad jag vet så målade man inte om fordonen utan när man frångick pansargrå så målade man över det grå med brunt, grönt och svart. De färgerna verkar ha hängt med till efter kriget. Vagnarna modifierades ju senare, men jag har aldrig sett någon bild med vagnarna målat annat än i “beredskapskamouflage” efter det att de slutade vara grå alltså.

      SPHF har tagit fram en målnings och märkningsguide som tydligen ska medfölja byggsatser som säljs i sverige tillsammans med ett dekalark med siffror och flaggor. Den guiden visar det kamouflage som vagnen på Arsenalen har, vilket i tamiyafärger blir XF-53 för grått, XF-69 för svart, XF-67 för grönt och XF-52 till det bruna.

      • Ola says:

        Hej igen Erik…..

        Jo kan ju säga att jag är medlem i SPHF och IPMS :) ,
        och varför jag frågade är det att vad jag vet är det inte så många som bygger pansar i den avdelningen där jag är medlem i, jag vet att du o. Thord o. Ö-E o. Kjell är fena på Svenskt pansar och då när det gäller målning m.m.
        Skall man lära sig något eller få bra tips så är det ju någon av er man vänder sig till. har tom kikat på den länk du tipsade om, hittade den via google.
        För jag själv tänkte köra den i den halvblanka pansargrå färg som Kjell en gång i tiden tipsde om :)

        Tackar dig väldigt mycket för svaren ovan :)

        Mvh Ola

        • Erik Gustavsson says:

          När det gäller svenskt beredskapspansar är det väl inte många som slår Kjell och Erik A på fingrarna.
          Du kommer gilla nästa nummer av Pansar, på baksidan finns det några bilder på “77” i vad jag tolkar är pansargrå målning. Men jag tycker inte den ser särskilt halvblank ut. Jag tror att färgen säkert var halvblank ur burken, men att blekning och annat fältmässigt slitage gjort den mer matt.
          Kanske ett dåligt exempel med tanke på ålder och så, men den Strv m/40 som gamla Pansarmuseet hade som körvagn, och som finns som walkaround här på siten, ( http://www.plasticwarfare.se/2008/09/stridsvagn-m40k-a-swedish-ww2-tank/9 ) den är ju extremt matt i färgen, även den grå. Nu vet jag ju inte om det är originalfärg, men enligt den dåvarande museichefen så var det så.
          Denna artikeln är tänkt som ett bildkomplement till artikeln om Strv m/38 i kommande Pansar.
          Lycka till med ditt bygge!

          • Ola says:

            Tackar Erik….

            När det gäller Erik o. Kjell så håller jag fullständigt med.
            Kan ju tipsa dig om en länk som jag fann på nätet, du kanske vet om den, men här kommer den ändock.
            http://www.ointres.se/pansar.htm

            Kommer absolut se fram emot nästa nummer och
            vad jag kan likväl konstatera att den var matt grå, men
            som du sa, tidens tand gör sitt.

            Hoppas själv bygget blir bra, när jag blir färdig.

            Mvh Ola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *